Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Droge huid? ‘Cocoonen’ helpt!

’s Winters heeft vooral droge huid last van de kou, de wind, maar ook de verwarming. Droge huid is fragiel en gevoelig en vereist specifieke zorg, zowel overdag als ’s nachts. Hier enkele tips en trucs om uw huid ook ’s winters te doen stralen.

Meer dan andere huidsoorten is droge tot zeer droge huid kwetsbaar voor de extremen van het weer: ze spant aan, raakt geïrriteerd en raakt door aanzienlijk vochtverlies haar soepelheid en helderheid kwijt. Droge huid moet daarom meer dan normaal worden verzorgd en beschermd.

Droge huid – of uitgedroogde huid?

Veel vrouwen denken dat ze een droge huid hebben, terwijl ze gewoon last hebben van uitgedroogde huid. Hierdoor riskeren ze te kiezen voor producten die ongeschikt zijn voor hun huidtype. Een droge huid wordt gekenmerkt door een gebrek aan olie, dit doordat ze onvoldoende talg produceert. Crèmes voor een droge huid bevatten overwegend vetstoffen die de huid van voldoende lipiden voorzien. Uitgedroogde huid daarentegen is gewoon het gevolg van een tekort aan vocht. En dat is dus geen apart huidtype, want alle huidsoorten kunnen last hebben van uitdroging, zelfs een vette huid. Wat niet wegneemt dat de symptomen van droge en uitgedroogde huid identiek zijn: spanning, ongemak… Het enige verschil zit ‘m in de productie van talg. Als de huid op uw neus, kin en voorhoofd ‘glimt’, dan heeft u géén droge huid.

Eén motto: hydratatie

U kan zich ’s winters toch niet buiten vertonen zonder gepaste bescherming voor het gelaat! Begin met het schoonmaken van uw gezicht met een speciale bodymelk voor droge huid of een micellaire oplossing. Doe dit zonder de huid eerst te spoelen. Gebruik dan een product met een rijke en ultra-hydraterende textuur (op basis van ceramide) die het vocht opvangt en vasthoudt in de huidcellen zelf en resistent is tegen verdamping. Deze crèmes zijn dikker dan gewone vloeistof en vaak verrijkt met vitamines. Ze kalmeren zelfs de meest gevoelige huid, herstellen de huidbarrière en voorkomen uitdroging. Dit ritueel moet worden gevolgd zelfs als u binnenblijft of de hele dag op kantoor doorbrengt. Immers, de verwarming droogt de lucht binnen uit, en die valt ook de opperhuid aan. Uw huid moet ook 's nachts worden verwend. Breng daarom na het verwijderen van uw make-up een zachte crème aan die de hydrolipidelaag van uw huid voedt, verzacht en herstelt.

Ook het lichaam heeft zorg nodig

’s Winters, als u een droge huid hebt, is het beter een ​​douche te nemen of een zo kort mogelijk bad, en liefst met lauw eerder dan warm water. Vermijd in ieder geval schuimende producten of te agressieve gels die een kunnen leiden tot een droge huid – of die kunnen verergeren. Kies bij voorkeur voor een stuk dermatologische of vethoudende zeep (op basis van lanoline of vetzuren). Breng vervolgens over het gehele lichaam een vochtinbrengende lotion of bodymelk aan met zeer hydraterende voedzame bestanddelen (bijvoorbeeld op basis van karité of zoete amandel). Doe dit in ruime hoeveelheid en op een licht vochtige huid, wat de absorptie vergemakkelijkt. Vergeet tenslotte niet dat water de beste bondgenoot is van uw huid; drink dus minstens 1,5 liter per dag!

Lippen en handen: wees voorzichtig!

Lippen hebben geen talgklieren en kunnen zich dus niet zomaar zelf hydrateren. Om gebarsten lippen te voorkomen, gebruikt u best meerdere keren per dag lipsticks of -balsems (bij voorkeur rijk aan bijenwas, cacao- of karitéboter) die vitamines bevatten (vooral vitamine E). Die vormen een beschermende barrière tegen vervuiling, koude en wind en voorkomen zo uitdroging. Verblijft u op grote hoogte in de bergen, dan bevatten deze sticks of balsems best ook sterke anti-UVA- en anti-UVB-filters. Koude is ook een van de grootste vijanden van uw handen. Om ervoor te zorgen dat uw handen gevrijwaard blijven van trekkende, ruwe of gebarsten huid, dient u ze meermaals per dag te hydrateren met ruime hoeveelheden crèmes met geconcentreerde paraffine, vaseline of glycerine, die een beschermend laagje op het huidoppervlak achterlaten.

 6 goede reflexen

- Gebruik nooit hygiënische producten die alcohol bevatten.

- Ga niet te vaak in bad als er veel kalk in het water zit.

- Vermijd exfoliërende scrubs als u een zeer gevoelige huid heeft.

- Bevochtig en verlucht regelmatig uw woning.

- Als u gevoelig bent voor huiduitslag (zeker bij al te warme omgevingstemperaturen), gebruik dan crèmes tegen uitslag of couperose die de microcirculatie van de huid activeren.

- Als uw huid ernstige uitdroging vertoont vergezeld van roodheid, een aanzienlijke mate van afschilfering en jeuk, raadpleeg dan uw arts. Deze symptomen kunnen immers worden veroorzaakt door een huidziekte, eczeem bijvoorbeeld.