Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zo bereidt u zich voor op de winter!

Wilt u de winter doorkomen zonder de typische winterziektes – verkoudheid, keelontsteking, griep, maag- en darmklachten – dan zit er maar één ding op: uw immuunsysteem boosten, en microbe-werende gewoontes aanleren! Er zijn genoeg wapens om uit te kiezen…

Het immuunsysteem stimuleren, okee… maar wat is dat precies?

Uw immuunsysteem is een complex geheel bestaande uit alle lichamelijke afweermechanismen om aanvallen af te slaan. Of het nu gaat om interne agressies, bijvoorbeeld door kankercellen of ‘slechte’ bacteriën; of om externe agressies, door virussen, bacteriën, schimmels, enzovoorts. Het immuunsysteem omvat zowel fysieke barrières (huid, slijmvliezen, amandelen) als inwendige verdedigingsmiddelen (bijvoorbeeld de witte bloedlichaampjes, die als taak hebben indringers op te sporen en te vernietigen, of op zijn minst te voorkomen dat ze beginnen te woekeren).  

- Probiotica, de bondgenoten van ons immuunsysteem

De darmflora en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Immers, meer dan 70% van de afweercellen in het lichaam bevinden zich in onze darmwanden, waar ze in permanente communicatie staan met de miljarden bacteriën die de darmflora uitmaken. Als de balans tussen goede en slechte bacteriën ontregeld raakt, kan dat het immuunsysteem verzwakken en kwetsbaarder maken voor infecties.

Een evenwichtige darmflora draagt dan weer bij tot een goede gezondheid! Goede bacteriën noemt men ook wel probiotica, en als men die in voldoende hoeveelheid inneemt, kunnen ze een gezondheidsvoordeel opleveren. Probiotica helpen het evenwicht in de darmflora te behouden of te herstellen. Zuivelproducten, met name yoghurt en gefermenteerde melk, vooral als ze niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd zijn, zijn natuurlijke bronnen van probiotica. Ze dagelijks consumeren is daarom een ​​goede gezondheidsreflex in de winter. U kan echter ook de speciale producten innemen die in de apotheek verkrijgbaar zijn. Er bestaan vele soorten probiotica, elk met specifieke effecten (preventief, tegen diarree, voor baby's, voor volwassenen, enz.). Aarzel dus niet om uw apotheker om advies te vragen: hij of zij zal u vertellen welk het voor u meest geschikte product is.

- Vitamine C, koningin van de winterremedies!

Vitamines zijn essentiële stoffen voor de goede werking van het lichaam die – met uitzondering van vitamine D – niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Ze moeten dus via ons voedsel opgenomen worden… normaal gezien toch!

Van de 13 vitamines die tot nu toe zijn geïdentificeerd, is vitamine C (ook wel bekend als ascorbinezuur) van bijzonder belang voor het immuunsysteem. Het stimuleert immers de afweermiddelen van ons lichaam, en verhoogt zo de weerstand tegen infecties en vergemakkelijkt de strijd tegen virussen, bacteriën en de vermoeidheid veroorzaakt door verkoudheid en griepachtige toestanden. Normaal gesproken kan een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet onze vitaminebehoeften dekken. Vitamine C bijvoorbeeld is te vinden in alle planten, in het bijzonder kruiden (peterselie, dragon, etc.) en citrusvruchten (citroen, sinaasappel, grapefruit, enz.)

Er is echter een probleem: in de winter neemt onze consumptie van verse groenten en fruit vaak af. Bovendien zijn er bepaalde gewoonten of periodes in ons leven (zie kader) waardoor we een groter risico lopen op een gebrek, en zelfs een tekort aan vitamine C. Roken verdubbelt bijvoorbeeld onze behoefte aan vitamine C omdat het… vitamine C vernietigt! In zo’n geval is een vitamine C-kuur, in de vorm van bruis- of kauwtabletten, een interessante optie.

- Mineralen

Net als vitamines zijn mineralen essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Bij koud weer zijn sommigen bijzonder belangrijk:

  • Koper, mangaan en zwavel voorkomen winterziekten.
  • Zink en magnesium spelen een rol bij onze afweermechanismen.
  • De combinatie koper-zilver-goud helpt tegen vermoeidheid.

Het is echter niet aan te raden om een ​​kuur van sporenelementen (vitamines en/of mineralen) te beginnen als u niet zeker weet of het echt nodig is! Vraag uw arts om advies.

Het is beter om eerst een bloedtest te doen om eventuele gebreken of tekortkomingen vast te stellen voor u supplementen gebruikt die u mogelijk niet nodig heeft... en om te voorkomen dat u uw werkelijke behoeften niet kent!

- Etherische oliën

Dankzij hun antivirale, antibacteriële, schimmelwerende en/of stimulerende eigenschappen zijn veel etherische oliën erg nuttig om het koude seizoen te helpen overbruggen. Het is bekend dat theeboom, kaneel, bonenkruid, atlasceder en eucalyptus het immuunsysteem stimuleren en versterken. De essentiële oliën van tijm, oregano, niaouli, marjolein, terpentijn en zwarte spar, zijn uiterst werkzaam tegen luchtweginfecties (sinusitis, bronchitis, verkoudheid, enz.)

De beste manier om etherische oliën preventief te gebruiken, is door inademing.

Naar de instructies van uw apotheker of van een goede aromatherapiegids kan u zelf een mengsel bereiden en verspreiden met een verstuiver voor essentiële oliën, of met een paar druppels in een luchtbevochtiger. Als u geen zin heeft of het niet aandurft om zelf uw ‘cocktails’ te maken, weet dan dat er verschillende merken zijn met ontsmettende sprays op basis van enkele (tientallen) etherische oliën. Een paar sprays ’s ochtends en/of ’s avonds per ruimte, meer is er niet nodig!

Het is altijd raadzaam om te controleren of de etherische oliën 100% puur en natuurlijk zijn; bij oliën die u in de apotheek koopt, is dat in elk geval in orde.

- Kruidenmiddelen

Fytotherapie – een moeilijk woord voor kruidengeneeskunde – kan ’s winters helpen het immuunsysteem te versterken.

  • Echinacea heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het wordt aanbevolen als preventief middel maar ook tijdens ziekte, om de genezing te versnellen.
  • Ginseng versterkt het lichaam van zieke of vermoeide mensen en stimuleert het immuunsysteem.
  • Bijenproducten helpen ook tegen winterziekten. Koninginnenbrij versterkt het immuunsysteem en propolis stimuleert de vorming van antilichamen.
  • Sommige kruideninfusies zijn zeer werkzaam tegen winterkwalen. Tijm bijvoorbeeld verlicht effectief keelpijn en irritaties van de luchtwegen. Eucalyptus en kaneel helpen dan weer de ademhaling te vergemakkelijken.

- Homeopathie

Homeopathie, dat is het toedienen aan een zieke van een minieme hoeveelheid van de stof die bij een gezond persoon voor dezelfde ziektesymptomen zou zorgen. Hoewel dit een controversieel uitgangspunt is, lijkt het er wel op dat zowel volwassenen als kinderen die homeopathisch behandeld worden, minder vaak ziek worden. Om griep te voorkomen, bestaan er behandelingen die gedurende de gehele risicoperiode (doorgaans van december tot eind februari) dienen genomen te worden, a rato van één dosis per week.

Maar let op! De beste manier om griep te voorkomen, is en blijft vaccinatie! Omdat ze een groter risico lopen op complicaties bij griep, is het vaccin vooral aanbevolen voor 65-plussers. Het moet in het najaar worden toegediend en elk jaar worden vernieuwd.

Vitamines: verschillende behoeften

Het risico op een tekort of zelfs een gebrek aan bepaalde vitamines is groter in bepaalde periodes en levensomstandigheden.

  • Jonge kinderen hebben soms een gebrek aan vitamine D.
  • Tieners die fastfood eten, kunnen bepaalde vitamines missen.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben aanzienlijk grotere behoeftes, met name aan vitamine B9 (foliumzuur), vitamines C en PP en ijzer.
  • Oudere mensen kunnen soms last hebben van ondervoeding en dus gebrek aan vitamines.
  • Sommige medische behandelingen kunnen het vitaminemetabolisme verstoren. De anticonceptiepil kan bijvoorbeeld interageren met vitaminen C, B6 en B12.
  • Intensief sporten, diëten, roken, alcohol drinken en vegetariër zijn: dat alles kan tekorten veroorzaken.

 Goede gewoonten tegen microben!

  • Was uw handen meermaals per dag met water en zeep of bij gebrek daarvan met een alcoholische gel, vooral na een bezoek aan het toilet of aan een openbare plaats.
  • Nies in de ellenboog in plaats van in de hand.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en verwijder ze na gebruik.
  • Zorg ervoor dat uw kamers, kantoorruimtes, salons en andere binnenruimtes voldoende bevochtigd zijn, met behulp van een luchtbevochtiger of een kopje water dat u plaatst op de radiatoren.
  • Ventileer uw interieur elke dag door de ramen een paar minuten te openen.