Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Weg met darmklachten!

Niets zo vervelend als een vakantie verknoeid door misselijkheid, diarree en/of braken! Om deze kwalen op te lossen, moet u er de van oorzaak kennen. Hier een kort overzicht van de meest voorkomende darmklachten in de zomer.

  1. Reisziekte
  • Hoe krijg ik het?

Te land, ter zee of in de lucht: sommige mensen worden misselijk van beweging. We noemen dat ‘reisziekte’. In essentie is het een evenwichtsprobleem, het gevolg van een conflict tussen uw zintuigen. Concreet voorbeeld: u zit achter in de auto en leest. Volgens uw ogen, gefixeerd op de tekst, zit u stil. Maar uw binnenoor wordt gewaar dat u zich beweegt. Dit sensorische conflict kan misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en braken veroorzaken. Hoewel die symptomen zich meestal enkel tijdens de verplaatsing zelf voordoen, zijn er ook mensen die er zich ook uren later nog slecht door kunnen voelen.

  • Hoe raak ik ervan af?

Verschillende middeltjes tegen reisziekte zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek: een roller met essentiële oliën, homeopathische korrels en kruidenproducten. Vermijd tijdens de verplaatsing te lezen, op uw smartphone te tokkelen of een film te kijken. Het is beter de blik op de horizon te richten, als het kan door voorin het voertuig te gaan zitten. Indien mogelijk, adem frisse lucht in. En luister naar muziek via een hoofdtelefoon: voor sommigen helpt het.

  • Kan ik het vermijden?

Er bestaan preventieve anti-reisziektebehandelingen. Daarnaast: vermijd alcohol en een vette, stevige maaltijd voor u op reis vertrekt.

 

  1. Turista en voedselvergiftiging
  • Hoe krijg ik het?

Reisdiarree, ook wel turista genoemd, is een vorm van buikgriep die in sommige landen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika tot 30% van de reizigers treft. De aandoening kan van virale, bacteriële of – zij het zeldener – parasitaire oorsprong zijn. Wanneer de ziekteverwekkende micro-organismen aanwezig zijn in voedsel (zoals zeevruchten of paddenstoelen) of drank, heeft men het eerder over een voedselvergiftiging. Hoe dan ook, de aandoening manifesteert zich voornamelijk als diarree en buikkrampen, die enkele dagen kunnen aanhouden. In ernstigere gevallen behoren ook koorts en/of braken tot de symptomen.

  • Hoe raak ik ervan af?

Of het nu om turista of voedselvergiftiging gaat, er valt weinig aan te doen… behalve wachten tot het voorbij is! Het belangrijkste is voldoende te drinken. Want diarree, zeker in combinatie met zweten, leidt tot een aanzienlijk verlies aan lichaamsvocht en minerale zouten. U moet ook blijven eten. Kies voor gekookte groenten en fruit, en voor zetmeelrijke voeding zoals rijst en beschuit. Geen vet of rauw voedsel! Een anti-diarreemiddeltje kan ook aangewezen zijn, en bepaalde probiotica kunnen de duur en intensiteit van de diarree enigszins verminderen.

  • Kan ik het vermijden?

Tot op zekere hoogte wel. In het Engels hebben ze het samengevat als: “Cook it, boil it, peel it or forget it!” Met andere woorden: vermijd rauw of onvoldoende verhit voedsel (vlees of vis, maar ook rauwe groenten, enzovoorts), en schil waar mogelijk groenten en fruit. Pas op voor bevroren producten in landen waar de koelketen niet optimaal is. Drink enkel uit verzegelde flessen en blikjes. Water dient gekookt te zijn en ontsmet met chloortabletten (verkrijgbaar in de apotheek). Dit geldt ook voor het water voor het tandenpoetsen. En vermijd ijsblokjes!

In elk geval, als uw symptomen na drie tot vier dagen verslechteren eerder dan verbeteren, of als er nieuwe complicaties optreden (zoals koorts of bloed in de ontlasting), raadpleeg dan sowieso een arts.  

 

  1. Indigestie
  • Hoe krijg ik het?

Heeft u er net een maaltijd opzitten die te omvangrijk, te zwaar en/of te vettig was, dan kan het zijn dat uw spijsverteringsstelsel even niet kan volgen. U voelt zich log en misselijk – en moet braken, als uw maag samentrekt om van de overdaad aan voedsel af te geraken. In dat geval heeft u last van indigestie, en gelukkig duurt dat ongemak maar enkele uren, en gaan er geen andere symptomen mee gepaard.

  • Hoe raak ik ervan af?

Drink bruisend water, laat de natuur haar gang gaan en… wees de volgende keer wat matiger aan tafel!

  • Kan ik het vermijden?

Jawel: stop met eten zodra u zich verzadigd voelt. Dat merkt u als u niet meer zoveel plezier beleeft aan eten dan bij de eerste happen aan het begin van de maaltijd.

 

  1. Braken en diarree

Dit is allebei onaangenaam, maar in feite ook maar een afweermechanisme van ons lichaam. Als het wordt aangevallen door ziekteverwekkende micro-organismen, probeert ons lijf deze zo snel mogelijk uit te drijven – hetzij ‘langs boven’, hetzij ‘langs onder’. Daarom is het niet altijd verstandig om braken of diarree tot elke prijs proberen te voorkomen, of toch niet meteen. Wacht minstens 24 uur voor u anti-emetica (t.t.z. anti-braakmedicijn) of een anti-diarreemiddeltje gebruikt.

 

  1. Geconstipeerd?

Medisch gezien heeft men het over constipatie wanneer iemand minder dan driemaal per week naar het toilet gaat. Als dat fenomeen meer dan zes weken voortduurt, is het aangewezen naar de dokter te gaan. Nochtans overkomt het iedereen wel eens voor korte tijd geconstipeerd te zijn, met name op vakantie. Ongetwijfeld is dat een gevolg van een verandering in het gewoontepatroon. Om uw darmtransit te stimuleren, is het goed vooral vezelrijk voedsel te eten: zetmeelrijk voedsel, pruimen, linzen, enzovoorts. Als dat niet volstaat om ‘de boel terug aan de gang’ te krijgen, kan u een laxeermiddel gebruiken, daarbij oplettend niet meer dan de aanbevolen dosis in te nemen. Vraag uw apotheker