Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Controleer uw bloeddruk thuis

Hoge bloeddruk mag dan wel één van de belangrijkste oorzaken zijn van hart- en vaatziekten, dat wil niet zeggen dat er altijd klinische symptomen mee gemoeid zijn. Daarom is het belangrijk regelmatig uw bloeddruk te controleren. Dat kan bij de dokter, maar ook thuis.

Met bloeddruk bedoelen we de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders. Die druk is het hoogst wanneer het hart samentrekt en het laagst wanneer het hart ontspant. Dit noemt men respectievelijk de systolische en diastolische druk, en dat is net wat gemeten wordt bij het nemen van de bloeddruk.

Met hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, wordt bedoeld een resultaat hoger dan 14/9 cmHg (centimeters kwik). Het is derhalve erg belangrijk om uw bloeddruk regelmatig te controleren, vooral omdat hypertensie zelden met specifieke symptomen gepaard gaat.

Thuismetingen die aan bepaalde regels voldoen, kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor uw arts om hypertensie vast te stellen of de diagnose ervan te bevestigen. Thuis zelf uw bloeddruk meten maakt het ook mogelijk om de effectiviteit van een behandeling tegen hoge bloeddruk te evalueren – mits er enkele regels worden gerespecteerd.

  • Lees de instructies voor uw bloeddrukmeter aandachtig door.
  • Plaats de bloeddrukmeter op een tafel, ga comfortabel zitten en zorg dat uw arm vrij is van kleding.
  • Rust vijf minuten voor elke meting.
  • Trek de opblaasbare manchet aan (linkerarm als u rechtshandig bent) en bevestig het door het lichtjes aan te spannen.
  • Plaats de onderarm op de tafel (handpalm omhoog) en start de meting: vermijd beweging tijdens het opblazen en leeglopen van de manchet.
  • Als uw machine niet is uitgerust met een printer of geheugen of met uw smartphone is verbonden, noteer dan de resultaten op een blad met de datum en tijd. Daarnaast blijft het belangrijk dat ook een arts uw bloeddruk in de gaten houdt, zeker als u de 40 voorbij bent.