Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zo overwint u cellulitis!

Zodra het opnieuw mooi weer is, houdt één vraag alle vrouwen bezig: hoe geraak ik af van dat laagje wintervet? Nee, een wondermiddel is er niet. Maar er bestaat wel een arsenaal aan middeltjes die helpen. Die sinaasappelhuid is niet onvermijdelijk!

Cellulitis in 5 vragen:

Waarom hebben vrouwen meer last van cellulitis dan mannen?

Er zijn verschillende factoren die vrouwen voorbestemmen om makkelijker vet op te hopen in dijen, billen en buik.

Vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) bepalen deels waar vet zich ophoopt, vooral dan in periodes die gekenmerkt worden door ‘hormonale instabiliteit’, met name de puberteit, een zwangerschap of de menopauze.

Een andere belangrijke factor: een moeizame bloedsomloop, met name van het bloed dat naar het hart wordt teruggevoerd. Daarbij komen dan ook nog vaak slechte eetgewoontes en erfelijke factoren.

En hoewel cellulitis niet per se gekoppeld hoeft te zijn aan overgewicht, komt het makkelijker voor als het lichaamsgewicht aan grote schommelingen onderhevig is.

Bestaan er crèmes die lokaal werkzaam zijn tegen cellulitis?

Er bestaan crèmes, gels en sprays die lokaal kunnen worden aangebracht tegen een sponzige huid. Deze producten, die steeds efficiënter worden, combineren vaak lipolytische middelen (die inwerken op de vetcellen) waarvan cafeïne het bekendste is, met plantaardige producten die de bloedsomloop bevorderen (zoals rode wijnstok, klimop, hulst, druivenpitten en zeewier).

Helpt massage bij het aanbrengen van deze producten?

Massage is erg belangrijk: het vergemakkelijkt niet alleen een betere inwerking van het product, maar maakt de huid ook gladder en minder sponzig, én bevordert daarenboven de lokale doorbloeding en de afvoer van gifstoffen.

De juiste methode is een massage in stijgende richting, van de enkels naar de dijen, gebruikmakend van beide handpalmen, om zo de drainerende werking van de actieve bestanddelen te versterken.

De buik masseert u met de vlakke hand in cirkelvormige beweging. Voor het beste resultaat is het raadzaam het product aan te brengen na een douchebeurt, wanneer de huidporiën door de warmte openstaan; en éénmaal per week een bodyscrub te doen.

Voor een wat minder actieve aanpak zijn er ook slipjes en shorts die een micromassage-effect sorteren en zo de cellulitis helpen verminderen, de spieren versterken en de bloedsomloop lokaal stimuleren.

Kan sinaasappelhuid ook van binnenuit worden overwonnen?

Er bestaan ook voedingssupplementen die specifiek werken tegen cellulitis. Sommigen, bijvoorbeeld die op basis van ananas en groene thee, werken door de verbranding van de opgeslagen vetlagen te bevorderen.

Andere supplementen onderdrukken dan weer de eetlust, en dus het snoepen. En dan zijn er dehydraterende middeltjes op basis van planten zoals rode wijnrank of moerasspirea, die helpen tegen het opgezette uitzicht van de huid.

Helpt een evenwichtig dieet bij het afbouwen van vetweefsel?

Cellulitis is ook het gevolg van slechte eetgewoontes. Het is daarom essentieel goed te waken over wat er op ons bord komt. Een superstreng dieet is niet nodig: het volstaat de inname van vetten en snelle suikers te verminderen, meer vezels en eiwitten te consumeren en – dit is heel belangrijk – veel water te drinken.

Ook aan te bevelen is regelmatige lichaamsbeweging (zwemmen, wandelen, fietsen, enz.) – anti-cellulitiscrèmes zijn nog effectiever als u beweegt. Bovendien helpt beweging tegen de stress die bijdraagt tot een verhoogde vetafzetting in de lichaamsweefsels. 

Kortom, een gezondere levensstijl is niet alleen goed voor de afbouw van cellulitis, maar verkleint bovendien het risico op een terugval.