Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zo wint u het gevecht tegen pollenallergie

De lente kan een nachtmerrie zijn voor wie aan hooikoorts lijdt. Helemaal aan stuifmeel ontsnappen is onmogelijk, maar toch zijn er effectieve manieren om de symptomen te verminderen – en zelfs te voorkomen.

Hooikoorts treft alleen mensen die op het platteland wonen

FOUT

Hooikoorts – met een geleerd woord: pollinosis – treft ongeveer één Belg op vijf. Het verschijnsel treedt op synchroon met de bloeiperiode van grasgewassen (granen, veldgras, gazons) maar ook met die van enkele boomsoorten (cipressen, platanen, esdoorns, eiken en berken).

Onder invloed van de zon produceren zijn stuifmeel (ook wel pollen genoemd), en dat wordt verspreid door de wind. Vandaar dat die pollen zowel in de stad als op het platteland kunnen voorkomen, en dat vooral op warme dagen.

Een pollenallergie heeft specifieke symptomen.

JUIST

Hooikoorts is een allergie die zich uit in een overmatige en specifieke reactie van het immuunsysteem op een allergeen, de pollen. De intensiteit van de symptomen verschilt van persoon tot persoon, maar uit zich meestal in niezen, een erge loopneus, oogirritatie, erg waterige ogen en soms hoofdpijn.

Die verschijnselen kunnen enkele weken duren (voor pollen van bomen) maar ook enkele maanden. Voor graspollen duren ze meestal van maart tot juni of tot september.

Er bestaan behandelingen die de symptomen verminderen

JUIST

Zogenaamde antihistaminica verminderen de ontstekingsreactie en verlagen zo de intensiteit van de meeste symptomen van de neusontsteking. Een geblokkeerde neus vereist dan weer het gebruik van decongestiva, maar dat slechts voor korte tijd: deze producten kunnen immers verslavend werken.

Wanneer deze middelen onvoldoende verlichting bieden, kunnen lokale corticosteroïden (rechtstreeks in de neus ingebracht) ook worden voorgeschreven.

Hooikoorts kan onmogelijk voorkomen worden

FOUT

Hooikoorts kan voorkomen worden, vooral door desensibilisatie. Dat is een techniek waarbij het lichaam aan het allergeen gewend wordt door geleidelijk toenemende doses toe te dienen.

Homeopathische desensibilisatie produceert goede resultaten, tenminste als u de behandeling start vóór de eerste bloei. Qua preventie zijn er in het bijzonder nog neussprays die een beschermend laagje aanbrengen dat fungeert als een fysieke barrière, en zo het inhaleren van stuifmeel voorkomt.

Er zijn makkelijke manieren om uw blootstelling aan pollen te verminderen

JUIST

Het is helaas onmogelijk om stuifmeel helemaal uit uw omgeving te bannen. Toch zijn er bepaalde dingen die u kan doen om uw blootstelling aan deze allergenen te verminderen.

Om te beginnen, houd uw ramen zoveel mogelijk gesloten. En aangezien regen de pollen uit de lucht veegt, maak van een stortbui gebruik om uw huis te luchten. Doe niet aan buitensport tijdens periodes met een hoge pollenconcentratie. Zin in een plattelandswandeling? Ga dan in de late namiddag of de avond, wanneer planten minder stuifmeel vrijgeven.

Als u buiten moet zijn, draag dan een zonnebril. Komt u terug thuis, neem dan een douche en spoel uw haar om alle sporen van stuifmeel te verwijderen. Vermijd tot slot uw kleren in de open lucht te drogen, omdat de kleding makkelijk stuifmeel opneemt.

Voor meer info: www.airallergy.be.