Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Afspraak met de zon? Dit zijn de juiste voedingssupplementen!

De zomer komt eraan! U wilt er toch ook van genieten? Okee, maar na maanden winterslaap is het een slecht idee uw huid zonder meer aan de stralen van de zon bloot te stellen. Een mooie bruine teint, zacht van kleur en lang van duur, krijgt u dankzij de juiste zonnesupplementen.

Het zonnige seizoen is voor velen synoniem met zonnebaden. En zou dat even automatisch gelijk moeten staan aan bescherming tegen de zon. Opdat die bescherming zo effectief mogelijk zou zijn, begint u best op voorhand al met de juiste maatregelen.

Zonnecocktails

Bepaalde ‘zonnige’ voedingssupplementen – echte cocktails van antioxidanten (vitamines A, C en E), selenium, abrikozenextracten, beta-caroteen en tomantenycine – verbeteren de tolerantie van de huid voor zonlicht en versterken de natuurlijke afweer tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die vrijkomen bij UV-stralen. Ze verdiepen ook het kleurtje dat u krijgt door de natuurlijke pigmentatie van de huid te stimuleren, en geven zo een echte boost aan mensen die anders moeilijk bruinen of makkelijk verbranden.

Bemerk ook dat een tekort aan vitamine PP (ook wel B3 genoemd, of nicotinezuur of anti-pellagra-factor) zich voornamelijk manifesteert door pijnlijke rode vlekken op delen van het lichaam die aan de zon worden blootgesteld. Die laten na verdwijning een bruin, ruw, met littekens bedekt stukje huid achter..

Met andere woorden: deze voedingssupplementen bieden niet alleen alle elementen die nodig zijn voor een goede hydratatie van de opperhuid (dankzij de plantaardige bestanddelen en plantaardige of essentiële oliën die ze bevatten), maar ze beschermen de huid ook tegen celveroudering en geven u ook een diepere en langdurigere bruine teint, en dat terwijl u zich minder lang aan de zon hoeft bloot te stellen.

Belangrijk: idealiter begint u uw kuur twee of drie weken vóór uw eerste zonnebad, gaat u er tijdens uw vakantie mee door en houdt u er tot een maand erna mee vol, om zo uw bruine teint maximaal te behouden.

Betere tolerantie

Zonnecocktails worden ook aanbevolen voor een dieet met weinig vers fruit en groenten (die zijn rijk aan antioxidanten) en in het bijzonder voor mensen met een zonne-allergie, zoals bijvoorbeeld (goedaardige) polymorfe lichteruptie. Deze frequent voorkomende zonne-allergie uit zich als kleine rode bultjes (vooral op het décolleté, de armen of de handrug) en door intense jeuk. Ze treft vooral vrouwen. Typisch is dat ze elk jaar opnieuw optreedt wanneer men weer voor het eerst aan de zon wordt blootgesteld. Om dit herhaald optreden te voorkomen, is het raadzaam zonnesupplementen te gebruiken vanaf een ​​maand vóór de zomervakantie en voor de gehele duur ervan. Zogenaamde PUVA-therapiesessies (een behandeling die de huid voorbereid op UVA-stralan) bij een dermatoloog verzekeren een betere zonne-tolerantie.

Belangrijk: in elk geval dient u uw huid volledig af te dekken met een zonneproduct, en mag u zich slechts geleidelijk aan de zon blootstellen.

De zon op uw bord

Om de voordelen van zonnesupplementen te vergroten, bereidt u zich best nu al voor middels een dieet op basis van groenten en fruit. Naast hun hoog vitaminegehalte hebben die immers ook het effect uw natuurlijke afweer te versterken en uw pigmentatie te stimuleren. Eet vooral abrikozen, mango's, watermeloenen, nectarines en grapefruits. Die zijn rijk aan beta-caroteen. Zeg maar ja tegen wortel- en tomatensalades, en geniet volop van vis en zeevruchten. Die zijn rijk aan sporenelementen en essentiële vetzuren. Tenslotte: drink veel water zodat uw huid goed gehydrateerd blijft.

Maximale bescherming en hydratering

Zelfs als de huid goed voorbereid is op de zon, moet ze nog altijd worden beschermd door middel van zonnebrandmelk, -crèmes, -sprays of -olie. Zo voorkomt u enerzijds zonnebrand en vermindert u anderzijds het verouderingsproces van uw huid.

Breng na elke blootstelling aan de zon een gulle hoeveelheid after-sun aan. Zo’n product bevat actief vochtinbrengende ingrediënten, gecombineerd met actief kalmerende en verfrissende bestanddelen. Het is belangrijk dat deze behandeling ook antiradicalen bevat (met name vitamine E), om afwijkingen in het collageen en elastisch weefsel tegen te gaan.