Meld je aan voor onze nieuwsbrief

De winterblues

Bijna de helft van de bevolking is gevoelig voor lichtgebrek tijdens de winter. Maar laten we een duidelijk onderscheid maken tussen een dipje, een klassieke depressie en een seizoensgebonden depressie: de behandelingen zijn immers verschillend.

Het is winter, en ondanks voldoende slaap heeft u al een tijdje het gevoel dat u doodop bent. Meer nog, u voelt zich verdrietig en pessimistisch, en u vindt het moeilijk te genieten van activiteiten waar u meestal wel van geniet. Daarenboven heeft u de neiging meer te eten, vooral dan snoep – zeg maar hallo tegen de winterkilo’s!

Wat die somberte nog erger maakt, is dat het elk jaar in deze periode hetzelfde lijkt te gaan. Als u zich in deze symptomen herkent, is de kans groot dat u lijdt aan een seizoensgebonden depressie.

Dipje of depressie?

Dipje, depressie, winterblues… Laten we de dingen duidelijk definiëren! Allerbelangrijkst is het onderscheid tussen een tijdelijke dip en een echte depressie.

De ‘blues’, dat overkomt iedereen wel eens. Meer zelfs, dat is normaal: vooral bij tegenslagen zoals ziektes, ruzies, scheidingen, het overlijden van een dierbare, een ontslag, enz.

Maar het fundamentele onderscheid tussen een eenvoudige dip en een echte depressie, zijn de duur en de intensiteit van de symptomen (zie kader) en hun impact op uw persoonlijke, familiale, echtelijke en professionele leven.

Als u zich een paar weken aan een stuk depressief voelt na (bijvoorbeeld) een relatiebreuk maar er toch in slaagt om het dagelijkse leven aan te kunnen, dan bent u het slachtoffer van een tijdelijke depressie. Anderzijds, voelt u zich na zes maanden nog steeds slecht en heeft u dan nog steeds dezelfde symptomen – en worden die erger, of krijgt u er andere bij – ga dan naar uw dokter. U lijdt mogelijk aan een depressie.

Als dit het geval is, zal een psycho-farmacologische behandeling nodig zijn om u te genezen van wat, en laten we daar duidelijk in zijn, een echte ziekte is.

Klassieke of seizoensgebonden depressie?

Als we het klinisch bekijken, dan is het verschil tussen een klassieke en een seizoensgebonden depressie het feit dat in het tweede geval de symptomen seizoensmatig optreden, en dus beperkt zijn qua duur. In tegenstelling tot de klassieke depressie, komt en gaat een seizoensgebonden depressie elk jaar en is er doorgaans geen nood aan antidepressiva of psychologische begeleiding.

De verklaring voor het verschil zit ‘m in de oorsprong van de seizoensgebonden depressie: melatonine. Dit hormoon speelt een vitale rol in de regeling van uw humeur, uw biologisch ritme en uw slaappatroon – daarom noemt men het ook wel het slaaphormoon. Normaal gesproken wordt melatonine ’s nachts geproduceerd. Zodra het daglicht ons netvlies raakt, stopt die productie. Maar in het geval van seizoensgebonden depressies is er geen stoppen aan. Waarom? Simpelweg omdat er niet genoeg daglicht is.

Snel, licht!

Op een mooie zomerdag kan het daglicht een helderheid bereiken van 100.000 lux (1). ’s Winters kan dat voor een hele dag wel 50 keer minder zijn – slechts 2.000 lux! Erger nog: als u vroeg naar het werk vertrekt en thuiskomt als het weer donker is, ziet u misschien wekenlang geen daglicht! In dergelijke omstandigheden hoeft het niet te verbazen dat uw biologische klok ontregeld raakt. Het goede nieuws is dat het mogelijk is seizoensgebonden depressies te genezen en de winterblues zelfs te voorkomen zonder het doosje met antidepressiva aan te spreken.

Zo doet u het:

  1. Volg een lichttherapiekuur! Deze zeer effectieve behandeling bestaat erin u tenminste een half uur per dag bloot te stellen aan een speciale lichttherapielamp, bij voorkeur binnen de twee uur na het ontwaken.
  2. Lichaamsbeweging! Drie uur sporten per week helpt de symptomen van milde tot matige depressie te verminderen. Volgens sommige studies is dit even effectief als een kuur met antidepressiva, en misschien zelfs effectiever…
  3. Vanuit diezelfde gedachte, zorg ervoor dat u minstens een half uur per dag Bent u doorgaans aan uw bureau gekluisterd? Ga ’s middags wandelen!
  4. Probeer natuurlijke antidepressiva zoals preparaten op basis van sint-janskruid of saffraan. Bepaalde etherische oliën kunnen ook uw gemoedsgesteldheid positief beïnvloeden en de slaap bevorderen. Aarzel niet om uw arts of apotheker om advies te vragen.
  5. Respecteer uw lichaamsritme door op gezette tijden te eten, op te staan ​​en te gaan slapen. Om uw slaapbehoefte niet te verstoren, vermijd dutjes langer dan 20 minuten.

De symptomen van depressie

 Diep en vrijwel permanent gevoel van verdriet.

  • Geen belangstelling meer voor of plezier van activiteiten die eerder wel vervullend waren.
  • Moeite met dagelijkse activiteiten zoals opstaan, aankleden, winkelen, koken, enz.
  • Veranderd karakter: de depressieve persoon is niet meer zoals vroeger, kan heel emotioneel worden of net heel koud en onverschillig, zowel voor zichzelf als voor de personen rondom.
  • Problemen met geheugen, concentratie, enz. In 85% van de gevallen gaat depressie ook gepaard met lichamelijke symptomen: vermoeidheid, slaapstoornissen, seksuele problemen (laag libido, impotentie, frigiditeit, enz.) en/of spijsverteringsstoornissen, verlies van eetlust, hartkloppingen, spierkrampen, lage rugpijn, hoofdpijn, enz.

Een anti-depressiedieet

Gezond eten is belangrijk, ’s winters zelfs meer nog dan anders! Dat wil zeggen:

  • Vijf porties verse groenten en fruit per dag;
  • Minstens twee keer per week vis en/of zeevruchten;
  • Een eetlepel plantaardige olie per maaltijd (vooral olijf- en raapzaadolie), in plaats van dierlijke vetten;
  • Volle granen bij elke maaltijd.

Al deze voedingsmiddelen zijn rijk aan omega-3 en -6, vitamines en mineralen (ijzer, zink, selenium, enz.) ... Allemaal dingen die goed zijn zowel voor lichaam als voor gemoed!