Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Waar of niet – Haaruitval kan je stoppen!

Niets is natuurlijker dan haaruitval. Elke dag verliezen we er allemaal wel enkele tientallen. Maar die doorsnee haaruitval kan verergeren, in bepaalde tijden van het jaar of onder invloed van externe omstandigheden.

Seizoenswisselingen kunnen soms leiden tot overmatige haaruitval.

WAAR

 Bij het begin van de lente of herfst kan de gewone haaruitval wat toenemen, vooral wanneer de haren blootgesteld zijn geweest aan schadelijke factoren zoals UV-stralen, zeewater of chloorwater uit het zwembad. Maar het fenomeen kan ook inzetten onder invloed van andere factoren, zoals vermoeidheid, stress, vervuiling, sterke koorts, een infectie, een emotionele shock, voedingstekorten, hormonale onevenwichten (bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of menopauze) of het nemen van bepaalde medicijnen.

 Een slechte shampoo gebruiken kan het probleem nog verergeren.

WAAR

 De eerste goeie reflex is een shampoo te gebruiken tegen haaruitval, die perfect is aangepast aan uw haartype. Dergelijke shampoos zijn te verkrijgen in de apotheek. Een massage voorafgaand aan elke haarwasbeurt maakt de hoofdhuid beter ontvankelijk voor het product, helpt de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer naar de haarfollikels. Eenmaal per week toe te dienen voedende en herstellende maskers kunnen ook gebruikt worden om de haaruitval tegen te gaan.

 Voeding heeft geen enkele impact op de haargezondheid

NIET WAAR

De gezondheid van uw haar heeft veel te maken met wat u eet. Daarom is het bij versnelde haaruitval nog belangrijker dan anders om goed te eten. Gezond haar heeft veel eiwitten nodig (vlees, kaas en sommige groenten), vermits een van de hoofdbestanddelen van haar keratine is, en dat is een proteïne (m.a.w. een eiwit).

 Prioritiseer ook de inname van zwavel (zit in zeevruchten en bepaalde soorten mineraalwater), ijzer, zink (in noten en graangewassen) en vitamines van de B-groep. Zo zijn linzen en eieren bijvoorbeeld erg goed voedsel voor haarvezels. Verzadigde vetten daarentegen moeten vermeden worden, omdat die leiden tot de vorming van toxines die de doorbloeding verslechteren.

 Het kan nodig zijn om specifieke voedingssupplementen te nemen om haaruitval te stoppen.

WAAR

 Gerichte haarverzorging en een uitgebalanceerd dieet zijn niet altijd genoeg om haaruitval te stoppen. Daarom zijn er specifieke voedingssupplementen die onder andere stoffen bevatten die helpen bij de haargroei. Dat geldt met name voor cystine en zwavel (twee aminozuren die essentieel zijn voor de groei van zowel haar als nagels), als voor ijzer, zink en vitamines (vooral van de B-groep). Idealiter zou men een seizoensgebonden kuur moeten doen, van één of meerdere maanden, eventueel samen met de het plaatselijk aanbrengen van etherische oliën die op de haarwortels inwerken (citroen, salie, lavendel).

 Vraag uw apotheker om advies.

Belangrijk: bij plotse of hevige haaruitval, en wanneer daarmee gepaard gaande de hoofdhuid last heeft van roodheid, jeuk of vochtophoping, raadpleeg dan uw arts. Na het vaststellen van de oorzaak zal die een behandeling voorschrijven.