Meld je aan voor onze nieuwsbrief

De gezondheidsvoordelen van een spabehandeling

Het is geweten dat een spabehandelingen heel goed helpen tegen reuma, spier- en gewrichtsproblemen. Maar zo’n kuur kan ook nog andere therapeutische effecten hebben! Een kort overzicht van de voornaamste kuren, en waar ze goed voor zijn…

Dermatologisch

Spabehandelingen hebben een zeer duidelijke, positieve invloed op bepaalde chronische huidziekten, zoals bijvoorbeeld atopische dermatitis (eczeem) en psoriasis. Veel baby’s, kinderen en adolescenten varen wel bij zo’n behandeling. En het is ook heilzaam voor brandwonden en littekens. 

Uiteraard doet de kuur deze kwalen niet helemaal verdwijnen, maar ze verzacht en hydrateert wel de opperhuid, en dat bevordert de genezing. Ook sommige vormen van acne kunnen door een spabehandeling verlicht worden.

KNO en luchtwegen

Astma, sinusitis, oorontstekingen, chronische bronchitis en keelontstekingen, stemproblemen... Zoveel aandoeningen van keel, neus en oren (KNO) en de luchtwegen waarvoor spa-behandelingen een uitstekende oplossing bieden – vooral dan bij kinderen!

Sinds enkele jaren bieden verschillende spa’s ook behandelingen aan die helpen om te stoppen met roken. Naast kuren en ontspannende massages krijgen rokers ook coaching door rookstopspecialisten. Die adviseren hen over de juiste eet-, ademhalings- en lichaamsbewegingspatronen...

En dat zijn allemaal goede tools om ook thuis door te gaan met de strijd tegen de sigaret!

Neurologisch

Spa-behandelingen kunnen neurologische aandoeningen zoals hemiplegie (halfzijdige verlamming), de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, enzovoorts niet genezen. Maar ze kunnen er wel bepaalde symptomen van verlichten en zodoende de levenskwaliteit van de patiënten aanzienlijk verhogen. De warmte van de baden verlicht immers de pijn en ontspant de spieren.

Wat betreft massages en andere behandelingen door gespecialiseerde fysiotherapeuten, soms onder water uitgevoerd: die kunnen de soepelheid van de ledematen verbeteren en maken zo bepaalde bewegingen mogelijk die anders moeilijk uit te voeren zijn.

Flebologisch

Spataderen, zware benen, oedeem, nachtkrampen, tintelingen... Spabehandelingen kunnen de symptomen van zogenaamde veneuze insufficiëntie (adervernauwing) aanzienlijk verbeteren.

Eén op drie personen lijdt in mindere of meerdere mate aan deze aandoening, die veroorzaakt wordt door een slechte bloedsomloop richting hart. Om de bloedcirculatie in de beenaders te stimuleren, kan de kuurgast baden nemen, specifieke behandelingen ondergaan (zoals drainerende massages) en oefeningen doen, zoals in stromend water tegen de stroom in wandelen.

Gynaecologisch

Of bekkenpijn nu van (pre-)menstruele aard is, of het gevolg van ontstekingen, infecties of een chirurgische ingreep: spabehandelingen kunnen verlichting brengen.

Een waterstraal gericht op de baarmoederhals bijvoorbeeld heeft een bewezen werking tegen ontstekingen en jeuk. Warm kuurwater biedt ook de mogelijkheid om bepaalde hormonale stoornissen, waaronder opvliegers (een gevolg van de menopauze) onder controle te houden.

En wat nog?

Er zijn ook spabehandelingen voor diabetici, mensen met overgewicht, mensen die lijden aan slaapstoornissen of fibromyalgie, kinderen die plassen in bed (enuresis), enzovoorts.

Zoals bij elke behandeling zijn er, ongeacht het beoogde resultaat, ook tegenaanwijzingen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, bevraagt u zich best bij het artsenteam van de spa waar u uw kuur wenst te volgen.

Spabehandeling, thalassotherapie en meer

Wat is het verschil? Spabehandeling en thalassotherapie zijn twee voorbeelden van hydrotherapie.

Hoewel de technieken en behandelingen sterk op elkaar lijken, maken spabehandelingen gebruik van minerale en thermische wateren (plus modder en thermische gassen), terwijl thalassotherapie gebaseerd is op zeewater en algen.

Met het woord ‘spa’ wordt ook vaak verwezen naar bubbelbaden van het type-jacuzzi, of naar bubbelbaden in fitnesscentra. De hier gevolgde kosmetische behandelingen zijn echter niet van (para-)medische aard.