Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Goed leven in de menopauze

Hoe natuurlijk het ook moge zijn, de menopauze en haar aaneenschakeling van symptomen zijn geen sinecure! Gelukkig zijn er oplossingen om deze overgang en deze nieuwe levensfase serener en comfortabeler te beleven.

De eierstokken van een vrouw hebben twee belangrijke functies: de eisprong(1) en de afscheiding van geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron en androgeen). In het begin van de veertig is de eierstokreserve uitgeput en worden de eierstokken gevoeliger en de productie van hormonen daalt. Dit wordt de perimenopauze genoemd, een fase die gemiddeld drieëneenhalf jaar duurt en waarin de menstruaties steeds meer uit elkaar gaan lopen. Als je menstruatie volledig gestopt is voor minstens een jaar, dan is het klaar! De vrouw wordt geacht in de menopauze te zijn.

Op welke leeftijd is een vrouw in de menopauze?

80% van de vrouwen komt in de menopauze tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.
Daarnaast hebben we het over de late menopauze, een verschijnsel dat bij ongeveer 10% van de vrouwen voorkomt. Het tegenovergestelde verschijnsel, de vervroegde menopauze, die optreedt vóór de leeftijd van 45 jaar, treft ook een op de tien vrouwen. Verschillende behandelingen, vooral die ter bestrijding van bepaalde soorten kanker, kunnen leiden tot een vervroegde menopauze... met alle symptomen die daarbij horen!

 

Oestrogeen Essentials...

Oestrogeen speelt een fundamentele rol in het lichaam van een vrouw. Vanaf de puberteit tot de menopauze hebben deze hormonen een beschermende invloed op haar hart- en bloedvatenstelsel, bevorderen zij de voortdurende vernieuwing van haar beenderen, beïnvloeden zij haar stofwisseling en de verdeling van vetten in haar lichaam, dragen zij bij tot de juiste smering en het evenwicht van haar vaginale flora en hebben zij een aanzienlijke invloed op haar gemoedstoestand en haar gevoel van welzijn in het algemeen. Met andere woorden, als de oestrogeenspiegel daalt, worden al deze functies en organen aangetast!

Hoe zit het met HRT?

Hormoonvervangingstherapie (HRT) is een beetje een wondermiddel tegen menopauzale symptomen.
Logica: door het lichaam te voorzien van de oestrogenen die het niet meer afscheidt, werkt HRT de ongemakken tegen die door hun tekort worden veroorzaakt. Zij zijn bijzonder doeltreffend tegen opvliegers - die zij in 85% van de gevallen binnen enkele weken verlichten -, libidostoornissen en vaginale droogheid, en voorkomen osteoporose en hart- en vaatziekten. Deze behandelingen zijn aan te bevelen, maar moeten worden besproken met uw arts die uw medische voorgeschiedenis kent.

Symptomen... en oplossingen!

Er zijn andere behandelingen en maatregelen om de gevolgen van de menopauze te bestrijden.

U kunt bijvoorbeeld de volgende voorbeelden gebruiken:

  • Fytotherapie, met name producten op basis van soja-isoflavonen, kan opvliegers enigszins verminderen.
  • Cranberry-producten (Veenbes) hebben bewezen doeltreffend te zijn tegen de blaasontsteking waar veel vrouwen in de menopauze aan lijden.
  • Lokale hormoonbehandelingen, in de vorm van een gel of een eitje, regenereren de wanden van de vagina en verhogen de smering ervan.

Last but not least: een gezonde levensstijl is essentieel voor een goede gezondheid van vrouwen in de menopauze! Inderdaad, gezond en gevarieerd eten en regelmatig en
voldoende lichaamsbeweging(2) vertraagt de ontwikkeling van eventuele osteoporose, bestrijdt hart- en vaatziekten en beperkt de typische gewichtstoename van de menopauze - gemiddeld 7 kg tussen 45 en 55 jaar...
Dames, jullie zijn gewaarschuwd!

 

(1) Ter herinnering: ovulatie verwijst naar de ontwikkeling, rijping en vrijlating van één eicel (eitje) per maand in de eileider, waar het uiteindelijk
om bevrucht te worden door een spermacel. (2) Wat lichaamsbeweging betreft, is het minimum 3x30 minuten per week matige tot langdurige lichaamsbeweging.