Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Help! Mijn haar valt uit!

Zowel bij vrouwen als mannen kan haaruitval leiden tot ongerustheid, zelfs angst. Maar haarverlies is niet per se abnormaal – of onvermijdelijk!

Want eigenlijk verliest iedereen haren, elke dag. En dat is puur natuur: op elk gegeven moment staat ongeveer één op tien hoofdharen op het punt uit te vallen. Dat u er een aantal verliest bij het douchen of tijdens het kammen, is dus volkomen normaal.

Er zijn echter omstandigheden die een groter dan normaal haarverlies kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het wisselen der seizoenen (vooral in de herfst), een vermindering van oestrogeen (1) na een bevalling of tijdens de menopauze, een emotionele schok, een tekort aan ijzer (2), bepaalde medicaties (zoals bijvoorbeeld chemotherapie tegen kanker), enzovoorts.

 Maakt u zich ongerust over uw haaruitval, aarzel dan niet een arts te raadplegen.

(1) Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen.

(2) Behalve in (zeldzame) gevallen van tekort aan ijzer en vitamine B (bij ernstige ondervoeding, extreme diëten, anorexia, enz.) heeft voeding niet echt een impact op haaruitval. 

 

Is kaalheid louter een mannenprobleem?

Mannen hebben meer last van haarverlies. Dat komt door de androgenen, anders gezegd: de mannelijke hormonen.

Deze hormonen hebben een effect op het haarzakje, waar het haar geproduceerd wordt. Om genetische redenen is dat effect bij sommige mannen groter dan bij anderen, maar met de leeftijd wordt het risico op kaalheid sowieso groter.

Dit noemt men alopecia androgenetica (oftewel ‘klassieke’ mannelijke kaalheid), en deze aandoening is verantwoordelijk voor 80% van kaalheid bij mannen.

Een klassiek scenario is dat de haren eerst uitvallen bovenop de schedel en dat ze zich het best handhaven achter de oren en in de nek. Zo wordt er een soort kroontje gevormd.

Kaalheid kan ook vrouwen treffen, maar bij hen vertoont het doorgaans een ander, meer diffuus patroon: het haar wordt dunner, maar blijft gelijkmatig verspreid over de schedel.