Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zorg dat u genoeg antioxidanten binnenkrijgt!

Antioxidanten zijn zeer effectief in het neutraliseren van de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vandaar dat ze beschermen tegen tal van ziektes. En in welke etenswaren vinden we deze bondgenoten van onze gezondheid precies?

Alle vitamines hebben een antioxiderende werking

FOUT

De voornaamste vitamines met een antioxidante werking zijn vitamine A (retinol), provitamine A (betacaroteen), en vitamine C. Niet alle mineralen hebben antioxiderende eigenschappen, maar zink, selenium en in mindere mate mangaan zijn ware veelvraten als het op vrije radicalen aankomt. Tenslotte hebben polyfenolen, die zeer overvloedig voorkomen in fruit en groenten maar ook in groene thee, ook antioxiderende eigenschappen. Vandaar het belang van minstens vijf porties groenten en fruit per dag te eten.

Het is bewezen dat antioxidanten helpen in de strijd tegen bepaalde ziektes

JUIST

Heel wat onderzoek toont aan dat antioxidanten een beschermend effect hebben tegen bepaalde vormen van kanker, met name darmkanker, door te voorkomen dat tumorcellen ontstaan en gaan woekeren. Antioxidanten verminderen het risico op beroerte, trombose en embolie, en helpen ook bij het verminderen van een te hoge bloeddruk. Een dieet rijk aan antioxidanten vermindert ook de slechte cholesterol (LDL-cholesterol). Ten slotte zijn er sommige studies die hebben aangetoond dat de wisselwerking tussen vitamine C en E kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.

Een gebrek aan antioxidanten heeft geen schadelijk effect op de huid

FOUT

Ultraviolette (UV) straling, luchtverontreiniging en tabaksgebruik stimuleren een overmatige productie van vrije radicalen die cellen onomkeerbare beschadigen. En dat leidt tot voortijdige huidveroudering. Daarom is het belangrijk dat u voeding consumeert die rijk is aan antioxidanten, maar ook dat u verzorgingsproducten gebruikt die rijk zijn aan vitamines en bescherming bieden tegen vrije radicalen, om zo de celvernieuwing te activeren.

Tabak vernietigt vitamine C

JUIST

Tabak vermindert de hoeveelheid vitamine C in het lichaam. Elke sigaret vernietigt ongeveer 2 mg. Vitaminesupplementen worden daardoor van essentieel belang, te meer daar rokers die weinig vitamine C-rijk voedsel consumeren daardoor hun risico op een infarct met 70% verhogen. Nog een reden om meer vitamine C in te nemen: het vermindert de drang om te roken!

Ook diabetespatiënten dienen hun vitamine C-inname te verhogen

JUIST

Diabetes kan schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam, zoals bijvoorbeeld problemen met het gezichtsvermogen, nierfalen of hoge bloeddruk. Een verhoogde inname van vitamine C is een belangrijke factor in de strijd tegen deze complicaties. Overigens is het ook bewezen dat risicogroepen voor diabetes (door genetische aanleg, overgewicht of gebrek aan lichaamsbeweging) minder kans hebben om type-2 diabetes te ontwikkelen als ze veel voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan vitamine C. Erg belangrijk: hoewel het risico van een overdosis gering is, kan vitamine C bij overconsumptie (meer dan 1 gram per dag) spijsverteringsproblemen veroorzaken. Vitamine A is dan weer giftig in grote doses.

Waar vindt u wat?

- Vitamine C: citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, zwarte bessen, groene bladgroenten, paprika's

- Vitamine A: enkel in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals lever, boter, eigeel, sommige kazen zoals Camembert of Roquefort

- Vitamine E: oliën (van zonnebloem of tarwekiemen), amandelen, hazelnoten

- Zink: zeevruchten, volkorenbrood, groene groenten

- Selenium: zeevruchten, gedroogde vruchten, champignons, volle granen, knoflook, ui