Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Lichttherapie, de beste oplossing tegen de winterblues

Chronische vermoeidheid, gebrek aan energie, slaap- en concentratieproblemen, slecht humeur, verhoogde eetlust: gebrek aan licht heeft een aanzienlijke negatieve impact op het welzijn en de gezondheid van bijna 6% van de bevolking.

Biologische klok

Aan de basis van deze seizoensgebonden depressie ligt een ‘ontregeling’ van onze interne biologische klok. In ons lichaam gebeurt er eigenlijk niets op lineaire wijze. Veel parameters variëren volgens een cyclisch patroon en dat meestal met een ritme van om en bij de 24 uur. Dit zijn de zogenaamde circadiaanse ritmes, die gecontroleerd worden door onze interne hoofdklok, in het centrum van onze hersenen. Deze voornaamste interne klok van ons lichaam wordt gesynchroniseerd met de externe (geofysische) klok aan de hand van externe synchronisators. De belangrijkste daarvan is de afwisseling van licht en donker. Wanneer onze interne klok niet langer is afgestemd op de échte, externe klok, ontstaat er een pathologische situatie, met als belangrijkste symptomen een verstoring van de slaap- en waakritmes, en van ons humeur.

Vertraagde slaapfase

Wanneer de herfst in het land is en de dagen korten, komt de zon steeds later op. Dat betekent ook dat de lichtgevende stimuli die onze interne klok elke ochtend bijsturen steeds langer na het ontwaken arriveren. Tel daarbij de algemene afname van het daglicht, en u begrijpt waarom onze biologische klok af en toe kan verspringen. Dit noemt men ook wel het syndroom van de vertraagde slaapfase.

Blauw licht voor ons welzijn

Omdat licht onze interne biologische klok telkens opnieuw synchroniseert en daarmee gelijk ook de symptomen verlicht die het gevolg zijn van een slaapfaseverstoring, heeft het ook een positieve impact op onze gemoedstoestand. Maar let wel, dit geldt niet in gelijke mate voor eender welke soort licht!

Blauw licht beïnvloedt hoe ons brein omgaat met emotionele stimuli. Wanneer iemand met blauw licht bestraald wordt, voelt hij of zij zich gezonder, beter gezind en dynamischer. Als u de zon niet binnen handbereik heeft, is het raadzaam om lichttherapie te overwegen. Apparaten voor lichttherapie zijn uitgerust met lampen die voldoen aan goed gedefinieerde normen voor lichtintensiteit en -golflengte.

De Luminette®

De Luminette werd ontworpen op basis van onderzoek verricht aan de Universiteit van Luik. Het doel: lichttherapie met maximale efficiëntie. Dankzij een vernieuwend apparaat produceert de Luminette® een convergerende lichtbundel die net als de zon op een natuurlijke manier het oog bereikt. De lichtbron bevindt zich op een constante afstand van het netvlies.

Wat u ook doet, met de Luminette krijgt u de benodigde lichtintensiteit zonder dat u verblind wordt of dat uw zicht schade oploopt. Hier meer info.

Een half uur elke ochtend

In het geval van een seizoensgebonden depressie is het raadzaam om elke ochtend vlak na het opstaan (vóór 9.00 uur) een sessie van 20 tot 30 minuten lichttherapie te doen. Luminette® kan ook worden gebruikt door dragers van brillen of lenzen. Het is niet geschikt voor mensen met bepaalde oogproblemen (retinale laesies, maculadegeneratie, etc.)

Lichttherapie kan ook nuttig zijn voor de behandeling van andere aandoeningen die het gevolg zijn van een ontregelde biologische klok:

  • Sommige vormen van slapeloosheid of depressie;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Een gevorderde vorm van het slaapfasesyndroom, die vooral ouderen treft. De patiënt valt vroeg in slaap en wordt 's nachts wakker zonder terug te kunnen slapen;
  • Problemen die verband houden met nachtwerk;
  • Problemen die verband houden met jetlag.