Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zorg goed voor uw tanden!

Voelt u pijn bij warm of erg koud voedsel en is tandenpoetsen een lijdensweg, dan heeft u waarschijnlijk last van overgevoelige tanden. Hier zijn enkele tips om deze beproeving te verlichten en – belangrijker nog – te voorkomen.

Tandgevoeligheid uit zich in pijnscheuten bij contact met koud, heet, zuur of sterk gesuikerd voedsel. Het is het gevolg van slijtage van het tandglazuur, of van het terugtrekken van het tandvlees.

De aandoening heeft drie hoofdoorzaken: te hardhandig borstelen (met te stijve borstelhaartjes), te schurende tandpasta’s, en geregelde consumptie van zuurhoudende voeding (citroen, azijn, witte wijn, …).

Het resultaat is dat externe stimuli ter hoogte van de tandhals hierdoor meer voelbaar zijn. Die gevoeligheid mag niet genegeerd worden, want verwaarloosde en beschadigde tanden en van glazuur ontdane tandhalzen verminderen de effectiviteit van het tandenpoetsen. Vanaf hier gaat het in rechte lijn naar cariës, maar ook naar infecties zoals gingivitis (zwelling van het tandvlees). 

Kies de juiste tandpasta…

Eerste goede raad: gebruik geen al te schurende tandpasta! Er bestaan pasta’s die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met gevoelig tandvlees en dito tanden. Die verzorgen de mond zonder al te agressief te zijn. Deze tandpasta’s verzorgen en versterken niet alleen het tandvleesslijmvlies: de actieve ingrediënten met desensibiliserende werking hechten zich ook aan de tanden en vormen er een beschermende laag die zo pijnprikkels voorkomt. Voor een optimaal resultaat kan u best ook aangepast mondwater gebruiken dat tandgevoeligheid voorkomt en vermindert. Vraag uw apotheker om advies.

… en tandenborstel

De keuze van tandenborstel is ook belangrijk omdat gevoelige tanden niet enkel een goede mondhygiëne vergen, maar ook een beetje zachtheid. Om verdere terugtrekking van het tandvlees te voorkomen, moet u borstelharen van zacht nylon gebruiken. Gebruik ultrazachte borstels, speciaal ontwikkeld voor gevoelige tanden. Zo voorkomt u dat al verzwakt tandvlees verder wordt aangetast. Deze tandenborstels staan een zachte manier van tandenpoetsen toe, en vooral dan van het omringende tandvlees. De grootte van de borstelkop is best zo klein mogelijk, zo is het makkelijker om de tandenborstel te hanteren en er tot in elke uithoek van de mond mee te geraken.

Ter herinnering: een tandenborstel dient elke twee tot drie maanden vervangen te worden, en zelfs vaker als de haartjes verbrijzeld of versleten zijn (een borstel moet altijd worden afgespoeld met koud water).

En wat betreft elektrische tandenborstels: die zijn ook aanbevolen als het gaat om gevoelige tandhalzen of ontstoken tandvlees. Als het erom gaat het glazuur en het tandvlees niet te beschadigen, zit het ‘m allemaal in de techniek en de beweging die u gebruikt.

5 goede gewoontes

  1. Mondwater dat gebruikt wordt als aanvulling voor een goede mondhygiëne mag niet worden verward met andere mondspoelingen die enkel gebruikt mogen worden in geval van ontsteking of infectie.
  2. Gebruik bij het tandenpoetsen ook tandzijde, sticks of borsteltjes om de oppervlakten tussen de tanden te bereiken.
  3. Leer uw kinderen van jongs af aan om hun tanden te poetsen na elke maaltijd, ook al zijn ze daar aanvankelijk niet erg efficiënt in.
  4. Tandenborstels en tandpasta’s voor volwassenen zijn niet geschikt voor kinderen. Voor hen zijn er aparte assortimenten.
  5. Raadpleeg uw tandarts minstens eens per jaar – en wanneer u last heeft van tandpijn.