Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vijf vragen over etherische oliën

Wanneer het gaat om zogenaamd natuurlijke geneesmiddelen, staan etherische oliën – ook wel essentiële oliën genaamd – vooraan in de rij. Deze oliën hebben immers biochemische eigenschappen die in de aromatherapie worden gebruikt om kleine, dagdagelijkse kwaaltjes te genezen.

Wat is het?

 Etherische olie is een vluchtige substantie die voortkomt uit het blad, de knop, de schors, de bloem, of nog andere delen van een aromatische plant. De meeste van dergelijke oliën bevatten verscheidene actieve bestanddelen (soms zelfs tot 200!). Dat verklaart waarom eenzelfde product meerdere werkingen kan hebben: van antiseptisch over ontstoppend tot bacterie- en schimmeldodend, bijvoorbeeld.

 Hoe werkt het?

 Wanneer etherische olie op de huid wordt aangebracht, worden de actieve bestanddelen snel opgenomen in de bloedbaan, en bereiken zo het doelorgaan (longen, spijsverteringsstelsel, hersenen, enz.) Wanneer men de oliën inademt, worden ze via de longen in de bloedstroom opgenomen. Daarom is het belangrijk de dosering juist te volgen: een druppel is één druppel, geen twee!

 Hoe wordt het gebruikt?

 Inwendig: sommige essentiële oliën worden hetzij oraal (via capsules), hetzij rectaal of vaginaal (via zetpillen) toegediend.

 Uitwendig: verdun de etherische olie altijd met een neutrale plantaardige olie (van zoete amandel, abrikozenpit, ricinusolie, enz.). Sommige etherische oliën zijn irriterend voor de huid en slijmvliezen en kunnen brandwonden veroorzaken. Anderen verhogen de gevoeligheid van de huid voor de zon. In ieder geval: nooit aanbrengen op een slijmvlies (lippen, ogen, neus, vagina, etc.).

 Via de luchtwegen: etherische oliën kunnen in een verstuiver worden gebruikt. Een paar druppels op een zakdoek of een kussensloop kunnen ook goed werken.

 Is het voor iedereen?

Neen.

De meeste etherische oliën worden sterk afgeraden voor zwangere vrouwen. Moeders die borstvoeding geven, senioren, epilepsiepatiënten, chronisch zieken of patiënten die een langdurige medische behandeling ondergaan, dienen altijd eerst een arts te raadplegen.

 Voor kinderen, vooral onder 7 jaar, is het zeer belangrijk om de dosering aan hun leeftijd en gewicht aan te passen. Opnieuw: vraag hierover deskundig advies.

Kunnen er ongewenste bijwerkingen optreden?

 Etherische oliën bevatten (zeer) krachtige actieve bestanddelen die in hoge doses ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken, van relatief mild (irritatie, branderigheid) tot de zeer ernstige (hormonale stoornissen, stuiptrekkingen, enz.). Als u echter de dosering, de toedieningsmethode en de contra-indicaties volgt, is er gewoonlijk geen gevaar.

 Om het risico op allergische reactie te vermijden, voert u altijd best een kleine tolerantietest uit door een druppel etherische olie in de plooi van de elleboog aan te brengen. Als er in de daaropvolgende uren geen allergische reactie is, kan u de etherische olie zonder probleem gebruiken.

 Enkele tips om de juiste keuze te maken en de kwaliteit te waarborgen:

 Etikettering van de fles

 Hierop moet staan:

  • de gebruikelijke naam (bijvoorbeeld 'pepermunt') van de plant, en/of de wetenschappelijke naam (bijvoorbeeld ('Mentha piperita');
  • samenstelling en oorsprong;
  • tips voor gebruik: eigenschappen (rustgevend, ontspannend, enz.) en instructie (hoe aanbrengen, gebruik in bad of bij massage, enz.);
  • de namen van de hulpstoffen;
  • de netto hoeveelheid (10 ml);
  • de houdbaarheid;
  • de naam en het adres van de leverancier.

De benamingen

  • '100% natuurlijk' betekent dat de etherische olie niet is vermengd met synthetische moleculen of andere emulgerende middelen.
  • '100% puur' betekent dat de etherische olie niet is verdund of versneden met andere etherische oliën.
  • De populairste etherische oliën zijn en blijven die met het label 'ECOCERT Certified Organic'. Dat garandeert dat de olie op organische wijze is geproduceerd, van het begin tot het einde van het proces.