Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ook voor luizen is de vakantie gedaan

Bij het begin van elk schooljaar zijn ook de luizen weer daar, om zich te verspreiden over menig kinderhoofd. Dat is geen reden tot paniek, wel tot snel handelen, want deze parasieten vermenigvuldigen zich snel. Laten we een blik werpen op ons anti-luizenarsenaal.

Als uw kind zich voortdurend het hoofd krabt, vooral achter de oren en rond de nek, is het hoog tijd de hoofdhuid van nabij te inspecteren. Luizen voeden zich immers met bloed, en injecteren eerst hun irriterend, jeukend speeksel voor ze beginnen te zuigen. Die irritatie is een eerste indicatie van pediculosis (zeg maar: luizenplaag). Wat u het eerst zal ontdekken, zijn niet de luizen zelf – want die zijn moeilijk waar te nemen – maar de neten: dit zijn luizeneieren die met een soort lijm aan de haren zijn vastgemaakt, ongeveer een centimeter boven de haarwortel.

Snelle besmetting

Het is belangrijk snel te handelen, en wel om twee redenen: enerzijds is de voortplantingscyclus van deze miniatuurvampieren bijzonder intens (één wijfje kan tot tien eieren per dag leggen), anderzijds is een kind met luizen erg besmettelijk voor anderen.

Luizen springen niet en vliegen ook niet, maar verspreiden zich door direct contact van haar met haar, maar ook via het delen van kammen, borstels, sjaals, petten of andere hoofddeksels, of zelfs via kleding op kapstokken. Belangrijk om te onthouden: dat een kind last heeft van luizen, wijst absoluut niet op een gebrek aan hygiëne.

Gebruiksaanwijzing volgen

Er bestaat een breed scala aan producten tegen luizen, in de vorm van lotions, sprays, poeders of shampoos. Het is goed om weten dat sommige producten erg agressief inwerken op kinderhuid. Daarom zijn er nu nieuwe producten op de markt die minder toxisch zijn en geen huidreactie veroorzaken. Het gaat daarbij vooral om meer natuurlijke producten zonder insecticiden, die toch even effectief zijn. Zo bijvoorbeeld de producten op basis van siliconen of etherische oliën.

Verder zijn er antiparasitaire shampoos en lotions gebaseerd op permethrine, die luizen en neten aanvallen zonder de hoofdhuid te irriteren.

Belangrijk: welk product u ook gebruikt, u dient de behandeling na één week te herhalen en de aanwijzingen nauwgezet te volgen (met name wat betreft timing en te gebruiken hoeveelheid). Als een behandeling mislukt, is dat immers vaak te wijten aan het niet naleven van de gebruiksaanwijzing. Uw apotheker zal u adviseren welk het meest geschikte product is.

Neten aanpakken

Neten worden luizen, en die leiden tot nog meer neten. Daarom is het essentieel die neten aan te pakken.

Breng na de anti-luizenbehandeling een haarbalsem aan, om zo het haar te ontwarren en de kleefstof die de luizeneieren omgeeft, op te lossen. Gebruik vervolgens een anti-luizenkammetje, om neten en luizen te verwijderen, haarstreng per haarstreng.  Het is raadzaam deze behandeling elke dag gedurende een week uit te voeren. Daarna, kam het haar over een vel papier om te zien of er neten overblijven. Zijn die er toch nog, herhaal dan de behandeling van voor af aan.

Desinfecteer beddengoed

Een belangrijk onderdeel van elke behandeling is het reinigen van persoonlijke bezittingen. Beddengoed (en vooral kussens) moeten op 60° worden gewassen. Haar-accessoires zoals borstels, kammen en speldjes, zacht speelgoed en zelfs de stoffen rugbekleding van autozetels moeten worden behandeld met specifieke poeders of sprays.

Afweer ter preventie

Om na een behandeling een nieuwe besmetting met luizen te vermijden, maar ook wanneer luizen voor het eerst op school verschijnen: in beide gevallen is het belangrijk een afweermiddel in spray-vorm te gebruiken voor de hoofdjes van uw kinderen – en dit voor ongeveer een week. Preventie betekent echter ook waakzaamheid: alleen zo kan u een eventuele besmetting ook vroeg genoeg in de gaten krijgen.

In tijden van besmetting dient u de hoofdjes van uw kinderen regelmatig te inspecteren. Bind het haar van uw dochtertjes samen en vraag hen om geen borstels, kammen of andere haar-accessoires uit te wisselen, vooral niet als de epidemie op haar hoogtepunt is.

Belangrijk: als u luizen vindt op het hoofd van uw kind, dient u onmiddellijk de school hiervan op de hoogte te stellen. Op die manier kunnen ook daar snel de juiste maatregelen genomen worden.